dimarts, 11 d’agost del 2009

Vacances merescudes

Per fi vacances! A finals d'agost, principis de setembre, tornaré a ser amb vosaltres. Bon estiu... i llegiu molts còmics!

diumenge, 9 d’agost del 2009

2n aniversari de 20pocos

Si hi ha dues coses que li envejo a Miquel Casals són, en primer lloc, la seva joventut i, en segon lloc, la seva gràcia natural, característiques totes dues que fan dels seus acudits una cosa fresca i divertidíssima.

A més a més, Miquel Casals és un autor que no sap estar-se quiet, perquè a part de treballar en el vessant del còmic i la il·lustració i ser membre del col·lectiu 4 Rius de Tinta, també ha dirigit curtmetratges que ha presentat en diversos festivals i algun programa musical.

Quan el vaig conèixer, allò que millor li sortia eren les paròdies. En recordo especialment les de Pulp Fiction i El exorcista. Ara, però, ha aconseguit crear un univers propi amb un toc de qualitat que és marca de la casa. Ja fa dos anys que Miquel Casals va començar la sèrie 20pocos i ara, de tot aquest treball, en podem disfrutar al seu bloc, en el qual, a més a més, aquests dies, del 8 al 25 d'agost, celebra el segon aniversari de la sèrie. Més d'una quinzena d'autors li retran el seu particular homenatge. Ja hem començat a veure'n alguns i la veritat és que són boníssims!

dissabte, 8 d’agost del 2009

Arròs covat

L'amic Jan ens fa saber que TV3 col·labora en la creació d'una sèrie d'animació per a adults que prepara Escándalo Films: Arròs covat. El protagonista és un home de 30 anys que té la sensació que s'està fent gran i fa tard a tot arreu, que se li cova l'arròs.

La idea original parteix del creador Juanjo Sáez (Viviendo del cuento, El arte). Al darrere d'aquest projecte, però, hi ha un equip de més de trenta persones.

Esperem poder veure els fruits d'aquesta iniciativa aviat.

Per a més informació, aneu aquí. A part de trobar-hi la sinopsi de la sèrie i el nom de les persones que componen l'equip tècnic, podreu gaudir d'un minidocumental amb entrevistes al director i al mateix Juanjo Sáez.

diumenge, 2 d’agost del 2009

Magasin Général





M'han arribat a les mans els tres primers volums de la sèrie Magasin Général, de Régis Loisel i Jean-Louis Tripp, amb color de François Lapierre: Marie, Serge i Los hombres, publicats per Norma Editorial. Segons els mateixos autors, el que havia de ser inicialment una trilogia acabarà sent una trilogia doble, és a dir, una sèrie de sis volums, la trama de la qual transcorre en un poble rural del Quebec cap als anys 20, que es veu trasbalsat per l'arribada d'un foraster, Serge, que, volent o no, influirà en les vides dels seus habitants d'una manera determinant.

La idea parteix del mateix Loisel. El dibuix combina dues maneres de fer diferents però que es complementen fantàsticament: la primera fase va a càrrec de Loisel; Tripp és l'encarregat de perfilar amb el seu traç les atmosferes, la llum, suavitzar els contrastos, etcètera. I en acabat ve la nota de color sublim de Lapierre.

Tot un ventall de personatges, amb les seves complexitats interiors, els seus secrets, les seves històries passades, van entreteixint una atmosfera rica, plena d'avinences i contrastos, en la qual els protagonistes, Marie (la vídua enamorada) i Serge (el foraster habilidós i sensible), aconsegueixen emocionar-nos subtilment, amb petits gestos o amb gestos extrovertidíssims.

A França ja va aparèixer el quart volum el novembre de 2008. Esperem que aviat ens arribi aquí.

dissabte, 1 d’agost del 2009

Els premis del I Congrés Convit


Els dies 16 i 17 de juliol passat va tenir lloc a Girona el I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, CONVIT, i el 17 concretament es van atorgar el Premi a la trajectòria de promoció de la llengua catalana entre la societat a la magistrada Matilde Aragó, presidenta de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, i el Premi a una iniciativa concreta de promoció de la llengua i la cultura catalanes a Miquel Català, traductor del web del Parlament Europeu en català. Felicitats a tots dos perquè s'ho mereixen. I felicitats al jurat per haver premiat la tasca de dues persones en àmbits difícils per al català com són la judicatura i el marc europeu.

L'amic Quim Bou, al seu bloc, es feia ressò d'una proposta meva de presentar com a candidats al segon premi els responsables del que ha esdevingut el primer bloc de referència del còmic als Països Catalans, ComiCat, per la seva tasca de promoció de la llengua catalana en un sector cultural que només s'ha mostrat força permeable en el terreny de les publicacions infantils.

Com a lingüista i aficionada al còmic, vaig creure que tenia l'obligació de visibilitzar, amb aquesta proposta de candidatura, la tasca de ComiCat a les institucions: una tasca petita en un sector petit, una mena de candidatura excèntrica si la comparem amb la rellevància d'algunes de les patums proposades per als premis, però és que la llengua d'un país és forta quan la seva presència és indiscutible en tots els àmbits econòmics, socials i culturals, grans i petits, majoritaris i minoritaris, en l'alta cultura i en la cultura de masses, en la literatura i el cinema porno, en la premsa general i les telenovel·les, en la música folck i els videojocs... Per mi la tasca de persones com Javier del Campo, Jaume Salvà i Marc Pastor, entre d'altres, és molt important: sense cap afany de lucre, dia rere dia, van aportant el seu granet de sorra per "compartir i difondre" l'afició pels còmics "i potenciar, especialment, els còmics en català".

Des d'aquesta pàgina animo l'organització del Congrés perquè en anys subsegüents obrin una mica més els premis a la societat i perquè candidatures com aquesta, o provinents del món del cinema, la televisió, el teatre, el periodisme, etc., siguin presents en les seves llistes.