divendres, 13 de març del 2009

Lauzier versus Loisel

Ja fa anys demanar per un còmic de Gérard Lauzier a les llibreries tenia els seus inconvenients. Primer, faltava que t'entenguessin. Lo... què? Després, faltava que sabessin a qui et referies: Lauzier o Loisel? Més d'un cop m'havia passat que en demanar pel primer m'havien entès el segon. I és que Lauzier va desaparèixer del món del còmic sobtadament. I tot i les seves incursions en el món del teatre i del cinema, va arribar un punt que ja no en vam saber res. Fins que va morir, el desembre passat.

Dagoll Dagom va estrenar dues obres basades en còmics seus: Glups! (1983) i Cacao (2000). La primera bevia d'historietes publicades a la sèrie Cosas de la vida (1975). La segona agafava com a referent el còmic La carrera de la rata (1978).

El seu dibuix, funcional, i el seu estil, mordaç, van emplenar pàgines i pàgines que encara avui em llegeixo amb devoció. Vaig tenir l'oportunitat de llegir Lili fatale (1974) a la revista Bésame mucho i Las crónicas de la Isla Grande (1976) i La cabeza entre las tetas (1980) a Vértigo, l'edició espanyola de la francesa Pilote. Grijalbo/Dargaud va publicar, entre altres, els àlbums Cosas de la vida i La carrera de la rata. Als anys 80 encara era possible llegir-te els grans en revistes de còmic com les desaparegudes Cairo, Cimoc o Metal Hurlant, per esmentar-ne algunes.

Caldria reeditar Lauzier? Evidentment. És un clàssic. És clar que potser aquest és el problema.

Trobareu més informació de Gérard Lauzier a: http://www.tebeosfera.com/autores/lauzier.html.

Pel que fa a Régis Loisel, aquesta és la seva web: http://www.regisloisel.com/.

2 comentaris:

  1. El 1988, l'autora d'aquest bloc i un servidor vam tenir el goig de parlar una estona amb Gérard Lauzier, després d'una taula rodona del Saló del Còmic de Barcelona. D'aquella conversa en va sortir aquesta [entrevista]. I també aquest [reportatge].

    :-)

    ResponElimina