dissabte, 23 de maig del 2009

11-M


Llegeixo a El Punt que Panini acaba de publicar, amb format de novel·la gràfica, 11-M, sobre els atemptats terroristes esdevinguts l'11 de març de 2004 a Madrid. El còmic, el prologa Pilar Manjón, presidenta de l'Associació 11-M Afectats del Terrorisme, que en diu que "Un còmic com aquest és una abraçada solidària per al record". Segons la mateixa notícia, el còmic té 104 pàgines i incorpora tres personatges ficticis: un periodista, un policia i un familiar d'una de les víctimes, que condueixen el relat. En el projecte, hi han intervingut diferents guionistes, Antoni Guiral i Pepe Gálvez, i el dibuixant Joan Mundet (tot i que inicialment s'hi havia previst la participació també dels dibuixants Jesús Redondo i Francis González, que no sabem finalment si hi han col·laborat, pel que llegim a les notícies). Tots plegats han intentat elaborar una història tenint en compte la base documental de què es disposa: entre elles, la sentència de l'Audiència Nacional, diversos documentals i entrevistes.

Recordem que anys enrere Edicions De Ponent va publicar l'àlbum 11-M: Once miradas, sobre els mateixos atemptats, en el qual diversos autors donaven el seu propi punt de vista sobre els fets i la repercussió personal, social i política que van tenir.

A més a més Panini ja va publicar al març de 2007 El informe 11-S, adaptat per Sid Jacobson i dibuixat per Ernie Colon, que en versió llibre va ser un best-seller als Estats Units.

Un altre còmic conegut sobre els atemptats de l'11-S és Sense l'ombra de les torres, d'Art Spiegelman, publicat al nostre país en castellà i en català per Norma Editorial. Aquí Spiegelman, més que no pas un relat fidel dels fets, ens ofereix tot un món de sensacions, representatiu, crec, del terror i el desconcert que va patir tan de prop la societat nord-americana.

Esperem a veure el resultat.

(A l'encapçalament, una de les pàgines de la novel·la gràfica editada per Panini.)

2 comentaris:

  1. La vas veure pel Saló? Jo no però com que hi ha tanta cosa potser em va passar per alt. Vaig veure que els de Panini tenien una parada amb alguns còmics però no li vaig veure aquesta novel•la gràfica.

    ResponElimina
  2. Sí que la vaig veure, en un estand proper a la zona fanzinera.

    ResponElimina