dijous, 14 de maig del 2009

Tu què faries?

Editorial Mediterrània, coneguda sobretot entre els petits lectors per les seves Petites històries, il·lustrades per Pilarín Bayés, té una col·lecció de còmic educatiu en català, adreçada al públic juvenil, anomenada Tu què faries. Fins al moment ha editat 14 títols, l'últim dels quals es diu La capsa de records, amb guió i il·lustracions de Meritxell Margarit, publicat aquest any.

Generalment els guions de les històries els fa Meritxell Margarit, sola o en col·laboració amb Francesca Vilarrasa. La part gràfica -d'un nivell molt digne, la veritat- ha anat a càrrec de Luis Manuel Rodríguez, Ramon Galup, David Navarrot (autor del còmic amb què encapçalem l'article), Roger Tallada i Ala de Mosca.

Els temes que s'hi tracten tenen a veure amb el món dels joves i la seva problemàtica: racisme, addiccions, etcètera. L'objectiu és moralitzant. Al final de cada història hi ha un seguit d'exercicis que inciten a la reflexió sobre el problema tractat.

He tingut l'oportunitat de llegir-me dos dels catorze títols: La veu dels Kats i Què t'hi jugues?, editats amb la col·laboració de l'Administració. Per tant, desconec si tots els títols publicats segueixen el mateix tarannà. El que m'ha inquietat més és que les històries que s'hi expliquen són massa blanques i, per tant, segons el meu parer, poc creïbles. Jo em pregunto: cal acabar sempre bé aquest tipus d'històries? Cal que hi hagi finalment en totes elles una mà benefactora que tregui fàcilment del mal camí el be esgarriat? No seria més efectiu, de cara al diàleg o el debat, deixar-ho tot plegat amb un final més obert o volgudament inconclús?

1 comentari:

  1. Exactament!

    Aquest tipus de col·leccions confonen, crec jo, pedagogia amb carriconcloneria. Tinc alguna petita experiència en algun cas similar, i costa moltíssim sortir del "políticament correcte". Tot valors positius, tot blanc, tot evident... Crec que, en el fons, hi ha més voluntat de crear un producte "correcte" que no ser útil de debó. Ho trobo trist...

    ResponElimina