dissabte, 30 de gener del 2010

El futur Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya



Ja havíem pogut llegir anteriorment les informacions relatives a la ubicació del Museu -a Badalona, a l’edifici de la Companyia Auxiliar de Comerç i la Indústria (CACI), que es troba a la façana marítima, al costat del nou port esportiu i pesquer- i que la seva missió era preservar, difondre i investigar, en principi, el llegat d'autors catalans de la il·lustració i el còmic des del segle XIX fins a l'actualitat. (Alguns ja van arrufar el nas.)

Juntament amb la candidatura de Badalona, se'n van presentar tres més per acollir aquest centre, les dels municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Sitges. Finalment, però, la més ben valorada va ser la de Badalona, que projectava acollir el Museu en un edifici de l'arquitecte Jaume Botey, construït el 1899 per allotjar una fàbrica de colls de camisa de cotó.

L'edifici té una superfície útil de 4.103,35 metres quadrats en sis plantes, en les quals el Pla acabat de presentar té previst aplegar-hi "obra gràfica d’autoria catalana, obres publicades per editorials catalanes i l’obra d’autors d’arreu del món que destaquin per la seva qualitat i reconeixement internacional". Segons el mateix Pla, "Hi haurà una exposició permanent, centrada en l’evolució d’aquestes manifestacions artístiques, i tres espais d’exposicions temporals que mostraran aspectes concrets de la col·lecció". A més a més, el Museu serà "un fòrum d’intercanvi entre els creadors del món del còmic i la il·lustració" i estimularà "la creativitat dels visitants, animant-los a descobrir i experimentar". D'altra banda, "fomentarà el desenvolupament de les noves tecnologies aplicades al còmic i la il·lustració". El Museu, doncs, "vol esdevenir un espai de referència internacional" en aquest sector.

Segons es diu al mateix Pla, s'ha procurat que el projecte neixi "amb el consens i des de la concertació amb el sector” i "no es concep només com un museu, sinó també com un centre cultural, de dinamització i difusió del món i del sector del còmic i la il·lustració”.

Per tant, tots els prejudicis que el sector podia tenir cap aquest projecte han desaparegut. Alguns temien que el centre es convertís en un reducte artístic de caràcter local i que no preveiés la realització d'altres activitats que no fossin la merament expositiva. Arran de la presentació d'aquest Pla, molts d'ells ja han començat a respirar. Evidentment s'incidirà en la preservació, difusió i investigació del llegat dels il·lustradors catalans, patrimoni del país, però també s'acollirà obra d’autors de l'Estat i internacionals; obra editada a Catalunya i a l'Estat espanyol; obra editada a l'estranger i traduïda al català i/o al castellà; col·leccions de publicacions: revistes satíriques, revistes d’historietes; àlbums, publicacions periòdiques, premsa, enciclopèdies, catàlegs, etc., i obra original i publicacions que es considerin fonamentals per a la història del còmic i la il·lustració.

Una Comissió de Treball amb la participació de persones del sector o properes a ell ha estat l'encarregada de redactar el Pla. La formen les persones següents: Antoni Guiral, Carles Santamaria i Josep M. Berenguer, FICOMIC (Fira del còmic); Horacio Altuna i Gemma Cortabitarte, Associació Professional d’II·lustradors
de Catalunya; Marta Vaquer, Meeting Concert; Joan Navarro, col·leccionista; Albert Rossich, catedràtic de la Universitat de Girona; Montserrat Trias, ACIC. Associació Catalana per a la Integració del Cec, i David Escrig, Associació Amics del Còmic del Prat.

És previst que el Museu pugui entrar en funcionament durant l’any 2012.

Tot plegat són molt bones notícies per als professionals i els aficionats al còmic.

1 comentari: