dilluns, 20 de juliol del 2009

En la prisión


Sempre he dit que Jiro Taniguchi és per al còmic el que ha estat Akira Kurosawa per al cinema: un creador sense precedents. Curosos en l'estètica, profunds en l'anàlisi del drama personal o col·lectiu, mestres en els seus gèneres, gràcies a ells el Japó ha deixat de ser un referent purament exòtic i les seves històries han aconseguit, traspassant fronteres, tocar el fons de l'ànima de lectors i públic. Una plaer semblant m'ha provocat la lectura d'En la prisión, una novel·la gràfica de Kazuichi Hanawa editada per Ponent Món l'any 2000.

He de confessar que desconeixia aquest autor, del qual no existeix una obra gaire àmplia, almenys editada a Occident. El còmic en qüestió parteix de l'experiència del mateix Hanawa a les presons japoneses, on va ser tancat durant tres anys per possessió il·legal d'armes. Hi ha moments que l'obra sembla un manual d'instruccions per viure entre reixes. El detallisme del seu relat, l'expressió exacta del règim disciplinari a què es veuen sotmesos els presos, etc., sorprenen en constatar com difereix la realitat del Japó de la nostra pel que fa al món carcerari. Una obsessió extrema per l'ordre i la pulcritud, que passa per una manera concreta de vestir-se o d'haver de plegar els pijames i deixar-los sobre el llit; la varietat i quantitat del menjar que se serveix, que obliga els presos a fer règim de tant en tant per no engreixar-se massa, etc., ens aboquen a un món desconcertant per a nosaltres.

A banda, hi ha l'estil de l'autor. El dibuix, a una tinta, no té l'expressionisme d'un Roger Crumb, però sí que fa la funció d'il·lustrar fredament cadascun dels esdeveniments del dia a dia dels presos i lliurar-nos a una atmosfera asfixiant.

L'obra, a més a més, està complementada amb una conversa de l'autor amb dues de les persones que el van ajudar durant el procés judicial: Yukihiro Abe (crític de còmic) i Kyoko Abe (dramaturga), i ens permet esbrinar les circumstàncies en què es va crear el còmic i com les va viure el mateix autor.

Aquí hi trobareu una entrevista amb l'autor.

Aquí, un bloc interessant que comenta, entre altres, mangues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada