dissabte, 1 d’agost del 2009

Els premis del I Congrés Convit


Els dies 16 i 17 de juliol passat va tenir lloc a Girona el I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, CONVIT, i el 17 concretament es van atorgar el Premi a la trajectòria de promoció de la llengua catalana entre la societat a la magistrada Matilde Aragó, presidenta de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, i el Premi a una iniciativa concreta de promoció de la llengua i la cultura catalanes a Miquel Català, traductor del web del Parlament Europeu en català. Felicitats a tots dos perquè s'ho mereixen. I felicitats al jurat per haver premiat la tasca de dues persones en àmbits difícils per al català com són la judicatura i el marc europeu.

L'amic Quim Bou, al seu bloc, es feia ressò d'una proposta meva de presentar com a candidats al segon premi els responsables del que ha esdevingut el primer bloc de referència del còmic als Països Catalans, ComiCat, per la seva tasca de promoció de la llengua catalana en un sector cultural que només s'ha mostrat força permeable en el terreny de les publicacions infantils.

Com a lingüista i aficionada al còmic, vaig creure que tenia l'obligació de visibilitzar, amb aquesta proposta de candidatura, la tasca de ComiCat a les institucions: una tasca petita en un sector petit, una mena de candidatura excèntrica si la comparem amb la rellevància d'algunes de les patums proposades per als premis, però és que la llengua d'un país és forta quan la seva presència és indiscutible en tots els àmbits econòmics, socials i culturals, grans i petits, majoritaris i minoritaris, en l'alta cultura i en la cultura de masses, en la literatura i el cinema porno, en la premsa general i les telenovel·les, en la música folck i els videojocs... Per mi la tasca de persones com Javier del Campo, Jaume Salvà i Marc Pastor, entre d'altres, és molt important: sense cap afany de lucre, dia rere dia, van aportant el seu granet de sorra per "compartir i difondre" l'afició pels còmics "i potenciar, especialment, els còmics en català".

Des d'aquesta pàgina animo l'organització del Congrés perquè en anys subsegüents obrin una mica més els premis a la societat i perquè candidatures com aquesta, o provinents del món del cinema, la televisió, el teatre, el periodisme, etc., siguin presents en les seves llistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada