dimarts, 17 de novembre del 2009

Fun Home, un tragicòmic familiar, d'Alison Bechdel



Per a una lectora hètero de còmics com jo, Ralf König i Alison Bechdel són els autors més representatius de temàtica homosexual en aquest mitjà. Potser perquè són dos autors que han aconseguit que les seves històries arribin a connectar amb un públic no necessàriament homosexual. (Ralf König, en algunes entrevistes, explicava com se sorprenia ell mateix de la quantitat de fans femenines que té; Alison Bechdel és una de les poques autores lesbianes, si no l'única, que podem trobar a les biblioteques.) Sigui per la raó que sigui, són a hores d'ara els primers referents que em vénen al cap quan parlem d'autors que aborden aquesta temàtica al còmic.

De fet, l'homosexualitat ja fa temps que va deixar de ser un tema latent (o el contrapunt còmic) en les diferents formes d'expressió culturals i cada cop més ocupa un lloc destacat en la cultura de masses, és a dir, la televisió i el cinema. Malgrat l'aparició de la sida, que va suposar un pas enrere en l'acceptació del col·lectiu gai, o potser a conseqüència d'ella, pel revulsiu que va significar a partir dels anys noranta per a la cultura, amb un seguit de productes que abordaven la temàtica gai lligada amb aquesta malaltia, el cas és que ara mateix no hi ha sèrie d'èxit on no s'abordi l'homosexualitat (masculina o femenina) d'alguns personatges amb una naturalitat de vegades que ja voldríem en la nostra vida diària. No sé si al darrere de tot això hi ha més un afany per fer productes políticament correctes o bé el fenomen respon al major pes social i econòmic del col·lectiu gai en les darreres dècades. L'explicació de tot plegat la deixo als especialistes.

A Fun Home, editada en català per La Magrana en format de novel·la gràfica, l'homosexualitat s'aborda en forma autobiogràfica. Alison Bechdel (lesbiana declarada) ens en parla explicant-nos com va marcar la seva pròpia vida, la del seu pare (un homosexual reprimit) i la de la resta de la família. En aquest relat l'autora contraposa la seva vivència personal a la vivència del seu pare. Dues generacions i dues maneres diferents d'afrontar-la. El pare, reprimint-la. La filla, autoafirmant-la i gaudint-la. Aquesta contraposició, però, no es produeix de manera tan feliç. Alison ens n'explica el recorregut, a partir d'un fet dramàtic, el suïcidi del seu pare, que la porta a reflexionar sobre allò que no deixen de ser els temes de sempre (la vida, la mort, l'autorealització personal, la felicitat, la desgràcia...) i ens fa partíceps de la complexitat de cada situació i de les conseqüències que han tingut totes elles en el si de la seva família.

Fun Home suposa la consagració d'aquesta autora, de la qual coneixíem la sèrie de tires còmiques Unas bollos de cuidado, publicada per La Cúpula, un treball interessant en conjunt però que evidentment no té la complexitat (i profunditat) d'aquest altre.

2 comentaris:

  1. Ei hola mama què segur que el teu blog de TRAGECTE està molt bé ja m'el llegiré ja.


    El teu fill Adrià

    ResponElimina
  2. Hola, he trobat el teu escrit sobre Fun House i si m'ho permets, el linko a http://lleixes.blogspot.com/2010/04/fun-home-un-tragicomic-familiar-alison.html

    Salut.

    ResponElimina